Newsletter

[contact-form-7 404 "Not Found"]

În satul tradițional, vopsirea firelor a reprezentat pentru femei o adevărată artă. Aproape fiecare femeie deținea secretele plantelor, cunoștea tipul și timpul culegerii precum și modul de utilizare. 

Pentru vopsirea lânei sau a produselor realizate din lână, femeile au folosit vopselurile vegetale create în propria gospodărie. Culorile pastelate se obțineau și încă se obțin și astăzi în unele gospodării tradiționale ale României prin fierberea anumitor ierburi până în momentul în care apa se pigmentează. Apa respectivă se strecoară pentru ca firele introduse în apă „să nu se păteze”.

Va urma procedeul de „împietrire” prin care culoarea este fixată. În soluția colorată se pune calaican (sulfat de fier) ori piatră acră (alaun de potasiu), în funcție de necesitatea fiecărei plante. Lâna, introdusă anterior în apă curată, este scufundată în soluția împietrită și pusă din nou la fiert până ce pigmentul colorează firul. Vasul cu vopsea este luat de pe foc în momentul în care se obține culoarea dorită a firului. Firele sunt scoase, spălate cu apă rece și lăsate la uscat într-o zonă umbroasă. În cazul în care se dorește obținerea unei nuanțe mai închise a culorii, atunci se va introduce lâna proaspăt vopsită într-o soluție de leșie de cenușă sau leșie de săpun.

lana-vopsita-cu-plante

Alături de coloritul natural (alb, negru, gri, negru cafeniu) femeile au obținut o serie de alte culori precum bej, kaki, galben, verde, galben, roșu. Printre plantele utilizate amintim:

Galben sau nuanțe de galben (bej)

  • droghița (Genista Tinctoria) este culeasă în momentul de înflorire și uscată la umbră,
  • vârfurile de salcia tânără (Salix Fragilis),
  • coaja de gutui,
  • coaja de măr pădureț,
  • frunze de măr pădureț (Malus silvestris)  culese în luna iulie și uscate la soare  alături de sovârf înflorit (Origanum vulgare). Acestea sunt plămădite timp de jumătate de zi în apă într-un raport de 2:1.

Verde

  • din frunzele sau cojile de nuc,
  • droghiță cu frunze fiartă anterior în borș ,
  • mojdrean (Fraxinus ornus),
  • frunze de mesteacăn (Betula),
  • coajă de arin (Alnus Incana)

Negrul se obține din învelișul verde al nucii, cules toamna odată cu adunarea nucilor, la care se adaugă calaican.

Roșu-grena este culoarea specifică zonei Bisoca. Firele denumite „fire-n broci”, erau vopsite mai întâi în culoarea galbenă folosind coji de măr pădureț, iar apoi în rădăcină de broci (Rubia tinctorium) plămădite anterior și  întărite  la final cu piatră acră.

Nu există comentarii
Post a Comment