Proiecte

Descoperă activitățile noastre

Casa Zestrea Bisoceană

Casa Zestrea Bisoceană este primul hub țărănesc dedicat comunității din Bisoca, într-un sat aflat în mijlocul unor meleaguri de poveste. Gospodăria specifică zonei subcarpatice a fost transformată într-un loc dedicat vieții țăranului român. Casa tradițională a fost amenajată în stil autentic cu obiecte ce spun poveștile locului, iar grajdul și fânăria au fost transformate în spații expoziționale. Aici poți vedea expoziția permanentă – viața țăranului muntean.

Poți veni să descoperi acest colț de poveste unde organizăm ateliere și evenimente care readuc la lumină o lume uitată. De asemenea, investim timp în transmiterea către copii a meșteșugurilor și tradițiiior, în implicarea bătrânilor satului sau in alte proiecte ce dezvoltă comunitatea. Poți afla despre proiectele noastre din trecut aici. Dacă vrei să ai parte de o experiență culinară autentică, cu produse locale și preparate ale locului, te asteptăm la Zestrea Bisoceană – Punct Gastronomic Local. Casa Zestrea Bisocceană este primitoare și nerăbdătoare de a primi copii și adulți în curtea sa generoasă, care să se bucure de aer curat, de natură , de poveștile bătrânilor și incursiuni de învățare în trecut.

Experiențele de învățare pe care ne dorim să le oferim aici sunt unele importante și de durată. Află cum poți și tu să susții dezvoltarea acestui hub ca un spațiu de experimentare a vieții satului românesc atât pentru copii cât și pentru adulți. În acest moment, vizitarea Casei Zestrea Bisoceană este gratuită și se realizează pe bază de rezervare prealabilă



Școala de Meșteșuguri

În fiecare an, începând cu 2016 până în 2019, am creat școala de meșteșuguri dedicată copiilor din Bisoca (în 2019 am avut o pauză creată de pandemie). Timp de o săptămână, copiii din Bisoca au avut parte de ateliere de meșteșuguri în care au învățat cum se țese, cum se coase și cum se realizează alte meșteșuguri pe cale de dispariție.

Pe lângă partea practică, aceștia au parte de, ateliere de învățare a patrimoniului material și imaterial al zonei, introducere în importanța înțelegerii, respectării și păstrării moștenii satului, dar și ateliere de învățare și experimentare a diferitelor elemente pe care voluntarii experți le pot împărtăși copiilor.

Unul dintre cele mai importante elemente din cadrul școlii de meșteșuguri o reprezintă partea de educație financiară prin care copiii învață să își valorifice produsele realizare în cadrul festivalului dedicat zilelor comunei, iar sumele donate sunt investite apoi în produse care le sunt necesare.

O altfel de vacanță

La hub-ul țărănesc Zestrea Bisoceana copii și tinerii de toate vârstele își pot petrece vacanțele într-un mod distractiv și creativ. 

Pentru că mediul rural nu dispune de spații în care copii să se poată întâlni în siguranță, am creat pentru aceștia un mediu prietenos înconjurat de mult verde și povești ale bunicilor. 

Zona de socializare este spațiul în care copiii pot veni să se bucure de  o multitudine de jocuri de societate. Împreună cu prietenii sau colegii, aici se pot juca Monopoly, Rummy, Activity, Domino, Scrabble, Catan și altele. Credem că este important să oferim copiilor jocuri actuale, prin care să îi atragi spre socializare și petrecerea unui timp de calitate alături de prieteni. 

Zona de ceai este locul unde se poate prepara ceai folosind plante medicinale culese de pe poienile din Bisoca. Amenajată în vechea bucătărie de vară, cu o sobă văruită în alb și lipit pe jos cu lut, aici poți afla despre plante medicinale și modul cum acestea se prepara. Copiii pot învăța aici cum pot avea grijă de zonele comune și cât de important este să faci acest lucru. 

Zona cinema este spațiul în care poți viziona filme în cadrul proiecțiilor de film organizate de asociație, sau poți urmări interviuri cu valoare documentară ale bunicilor noștri, aflând povești pe cale de dispariție. 

Dacă vrei să te bucuri de toate aceste zone create, te așteptăm la Zestrea Bisoceană! 

Acest proiect a luat viață în cadrul programului PEPCOlandia, ediția a III-a. În perioada iunie-august 2023 au fost organizate activități de socializare, școală de meșteșuguri, drumeți, proiecții de film de care au beneficiat peste 100 de copii și la care au participat peste 15 voluntari adulți din comună și din comunele învecinate. 

 Derularea activităților și amenajarea spațiilor au fost realizate  în cadrul proiectului  finanțat de PEPCO România, în cadrul programului Pepcolandia, un program susținut prin determinarea și implicarea angajaților PEPCO, gestionat  la nivel local de Organizația Umanitară CONCORDIA.