Învățăm fizica de la bunici
Despre proiect
În curtea Hubului Țărănesc Zestrea Bisoceană poți găsi trei instalații țărănești, o moară, o piuă și o vâltoare. Acestea sunt redate la scară redusă și funcționează prin forța apei. Sunt instalații utilizate de bunicii și străbunicii noștri încă din cele mai vechi timpuri.
Aici poți nu doar să observi cum acestea funcționează, ci poți chiar să înțelegi care sunt principiile fizice din spate.
Dacă ești profesor și vrei să explici elevilor principii de fizică, principii tehnologice ale acestor instalații ori elemente de etnografie, civilizație sau folclor, te așteptăm în vizită la Zestrea Bisoceană.
Finanțatori ai proiectului
Acest proiect a luat naștere în cadrul Fondului Știinteșcu Buzău, ediția a II-a, finanțat de Fundația Comunitara Buzău.
Instalații țărănești
♦Piva, piua sau chiua este o instalație folosită de bunicii noștri pentru împâslirea materialului țesut din lână (denumit cioarec în unele zone).Roata acționează cele două maie care prin căderi repetate peste material ajută la compactarea acestuia. Procesul fiind ajutat de apa caldă în care statea materialul. În funcție de ce voiai să lucrezi apoi din cioarecul dat la piuă, îl lăsai intre 3 si 24 de ore.
Până de curând am putut vedea bâtrâni ai satului îmbrăcați cu pantaloni de ciorec.
♦ Moara este poate cea mai importantă instalație construită de oamenii satelor. Moara, acționată de forța apei, avea capacitatea de a măcina porumbul și grâul.
Luai o dublă de porumb și coborai la gârlă să macini. Mergeai pe cărăci de munte, greu accesibile. Viața nu era ușoară, însă lumea a mers mai departe.
♦ Vâltoarea este precursoarea mașine de spălat. Oamenii mergeau la râu să își spele țesăturile, în special cele folosite pentru decorarea casei.
Urmărește materialul video al proiectului