Betele sunt un tip de țesătură special al cărei secret era cunoscut de un număr foarte mic de femei ale satului. „Țața Despa” era una dintre cele mai pricepute femei în ale țesutului ce învățase să țeasă de la mama ei.
„Mama mare făcea bete…di când o știu eu. Bete și mărgini di-ale p-aci pâ la fotă. Nu făcea oricine alea, mărginile alea. Tot așa-n război nevedea și bătea cu-n cuțit de lemn, nnu cu altceva. Nu cu bătal, nu cu spată. Nu punea spată. Numa’ ițile și hirili (firele) și bătea cu-n cuțit de lemn. Dăi, dăi, dăi, dăi! Și betili tot cu cuțitul di lemn bătea. Tata mare-i făcea cuțitul.”
Urzeala betelor este colorată, năvădeala diferă în funcție de modelul realizat. Firele se pot introduce prin spată, câte 3 fire prin fiecare dinte sau, în marea majoritate a cazurilor, se țes fără spată. În ambele cazuri se bat cu un cuțit de lemn.
După momentul 1989, când piața a început să ofere o gamă diversificată de produse, țesutul a început să fie practicat din ce în ce mai puțin țesându-se fie țoale, fie preșuri și ocazional fote pentru copiii ce făceau parte din ansamblul de dansuri populare al școlilor din comună. S-a ajuns astfel ca la începutul mileniului al treilea țesutul nu doar să nu fie practicat, dar și să fie introdus într-un con de umbră și privit cu dispreț. În momentul actual, după intrarea României în Uniuna Europeană, se observă o revenire timidă a acestui meșteșug practicat pentru realizarea diferitelor produse cu scopul de a fi vândute. Principalul element țesut îl reprezintă fotețe, betele, sau diferite elemente decorative.
Articol scris in cadrul activității „ Scoala de vară” , in cadrul proiectului:
„ Obiect. Ocupatie. Obicei – O poveste de spus si de trait ” este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia @Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Proiectul face parte din acțiunile de revitalizare a mediului rural desfășurate de Asociația Zestrea Bisoceană.
Autor: Țicleanu Nicoleta