Fierul de călcat cu jar era un obiect indispensabil în gospodăriile de odinioară, o unealtă grea și impunătoare care transforma călcatul hainelor într-un adevărat ritual. Într-o epocă fără energie electrică, fierul de călcat cu jar aducea ordinea și eleganța în straiele oamenilor de la sat și din oraș. Făcut din metal gros și dotat cu un compartiment în care se punea jar încins, acest fier era o dovadă a creativității și adaptabilității gospodinelor de odinioară.

Înainte de a călca hainele, gospodinele pregăteau cu grijă jarul în vatră, alegând cărbuni care să reziste căldurii fără a scoate mult fum. După ce jarul era suficient de încins, era așezat în compartimentul special din fierul de călcat. Designul ingenios al fierului, cu mici orificii pentru aerisire, menținea cărbunii aprinși și permitea o încălzire uniformă a suprafeței de călcat. Gospodinele așteptau apoi cu răbdare să atingă temperatura potrivită, verificând adesea dacă fierul nu ardea prea tare și astfel să nu deterioreze țesătura delicată a hainelor.

Călcatul cu fierul cu jar era o muncă laborioasă. Cu o mână hotărâtă, gospodinele apăsau fierul greu peste straiele de in, cânepă sau bumbac, trecând cu atenție peste fiecare cută. Datorită greutății sale și căldurii intense, fierul netezea eficient, iar rezultatul era o țesătură perfect întinsă. Totuși, acest proces necesita o mână sigură și o bună măsură de atenție, căci jarul putea să se stingă sau, uneori, să aprindă accidental un material mai subțire.

Articol scris in cadrul activității „ Scoala de vară” , in cadrul proiectului:

„ Obiect. Ocupatie. Obicei – O poveste de spus si de trait ”  este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia @Administrației Fondului Cultural Național. AFCN   nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Proiectul face parte din acțiunile de revitalizare a mediului rural desfășurate de Asociația Zestrea Bisoceană.

Autor: Neculai Cosmin

Leave A Comment