Încălțămintea

Ca pretutindeni în țara noastră, şi la Bisoca încălțămintea tradițională a fost opinca.

Realizată din piele de vită sau porc, argăsită în coajă de nuc, se purtau mai mult în perioadele răcoroase. Pe timp de vară, femeile mergeau desculțe sau purtau, mai rar , papuci din cioarec, acest tip de papuci fiind și încălțămintea cu care se înnoiau femeile mai sărace în noaptea de Înviere ce nu aveau posibilitatea realizării opincilor din piele de porc.

Opincile, realizate de fiecare țăran acasă, se legau de picior cu nojițe realizate din fir de lână aspră, peste ciorapii tricotați din lână albă.

În cea de-a doua jumătate a secolului trecut au apărut „papucii de lopătari” ce erau realizați din cauciun ce le dădea o rezistență foarte ridicată.

Odată cu pătrunderea încălțămintei orășenești, opincile au început să fie din ce în ce mai puțin purtate ajungând să fie folosite doar în cadrul evenimentelor folclorice.

Articol scris in cadrul activității „ Scoala de vară” , in cadrul proiectului:

„ Obiect. Ocupatie. Obicei – O poveste de spus si de trait ”  este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia @Administrației Fondului Cultural Național. AFCN   nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Proiectul face parte din acțiunile de revitalizare a mediului rural desfășurate de Asociația Zestrea Bisoceană.

Autor: Stefania Briceag

Leave A Comment