Putina de lemn era un obiect de preț în gospodăriile tradiționale, un vas simplu, dar indispensabil, unde bunicile noastre păstrau laptele proaspăt, smântâna și, mai ales, brânza. Meșteșugită cu grijă de meșterii satului, putina avea o frumusețe aparte, cu lemnul aspru, dar atent lucrat, iar izul ei specific adăuga parcă un plus de savoare fiecărui produs. Nu era doar un obiect de uz casnic, ci un simbol al trudei și măiestriei tradiționale.

În fiecare primăvară, când ciobanii porneau cu turmele la munte, gospodinele din sat se pregăteau să primească înapoi laptele proaspăt, bogat și curat, gata să fie transformat în brânzeturi și alte bunătăți. În putina de lemn era adunată smântâna groasă și albă sau se păstra untul bătut cu trudă în timpul verii. Vasul de lemn respira alături de munca zilnică a celor care îl foloseau, fiind parte din micile ritualuri gospodărești.

Putinele erau făcute, de obicei, din lemn de fag, stejar sau paltin, meșteșugite să fie rezistente și să păstreze gustul autentic al laptelui. Meșterii ciopleau lemnul cu multă răbdare și pricepere, iar uneori desenau pe ele motive tradiționale simple, care făceau din fiecare putină un obiect unic. Când lemnul era lucrat bine, putina păstra laptele rece și proaspăt, fără să lase vreo aromă străină, contribuind astfel la savoarea produselor tradiționale.

Pentru copiii satului, putina era o atracție specială. În zilele de vară, când bunica scotea capacul putinei, de acolo se răspândea un miros de lapte dulce și proaspăt, de brânză cremoasă și smântână. Cei mici pofteau adesea la „spuma” de la smântână sau la bucățile proaspete de brânză scoase cu grijă din putină. Acel gust avea să rămână cu ei toată viața, legat pentru totdeauna de anii copilăriei și de mâinile bunicilor care păstrau, prin fiecare vas, o bucățică din sufletul lor.

Articol scris in cadrul activității „ Scoala de vară” , in cadrul proiectului:

„ Obiect. Ocupatie. Obicei – O poveste de spus si de trait ”  este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia @Administrației Fondului Cultural Național. AFCN   nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Proiectul face parte din acțiunile de revitalizare a mediului rural desfășurate de Asociația Zestrea Bisoceană.

Autor: Neculai Cosmin

Leave A Comment